UTIL na konferenciji Jutarnjeg lista

19. srpnja 2022 | U organizaciji Jutarnjeg lista održana je konferencija pod nazivom ‘Što će nam donijeti ulazak u eurozonu’ na kojoj je jedan od panelista bio i predsjednik Udruge trgovine i logistike g. Denis Čupić.

Ulazak Hrvatske u eurozonu i uvođenje eura gotova su stvar. Očigledno je da su hrvatska Vlada, Ministarstvo financija, kao i Hrvatska narodna banka dobro obavili ogroman posao priprema i pregovora. Uvođenje eura svakako je projekt od kojeg će građani i kompanije u Hrvatskoj zasigurno profitirati te je jasno kako već sada na cijeni zaduživanja osjećamo koristi od ulaska u eurozonu. Pa ipak, da nam je netko prije samo godinu, dvije rekao da ćemo ulaziti u eurozonu dok nam je inflacija prešla na dvoznamenkastu razinu, vjerojatno bi pomislili da se radi o nekoj šali. No, činjenica je da se pridružujemo grupi 19 nacija koje dijele zajedničku valutu u trenutku kad globalna ekonomska neizvjesnost nije bila veća. Pandemija i sukob u Ukrajini stvorili su uvjete poslovanja bez presedana. Stoga je konferencija Jutarnjeg lista – Što će nam donijeti ulazak u eurozonu? – tematski jedan od najuzbudljivijih gospodarskih evenata ove godine. U hotelu Esplanade 19. srpnja okupili su se predstavnici ključnih državnih institucija, financijskog sektora i kompanija realne ekonomije kako bi potražili odgovore ne samo o tehničkim izazovima ulaska u eurozonu, nego o nizu suštinskih dilema koje nam sa sobom donosi 2022.

Pitanja tečaja i rasta cijena nikada u suvremenoj ekonomskoj povijesti nisu bila osjetljivija nego što su danas, a pritisak na Europsku središnju banku da balansira između održivog rasta i vraćanja stabilnosti cijena nikada nije bio viši. Što to znači za Hrvatsku, njezine građane i poduzeća; kakve će biti kratkoročne i dugoročne posljedice uvođenja eura na financijski i realni sektor, na domaće tržište kapitala? O izazovima, kratkoročnim i dugoročnim posljedicama uvođenja eura na konferenciji će govoriti Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke i Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a.

Smijemo li računati samo s pozitivnim efektom ulaska u eurozonu? Koji su sve tehnički izazovi u zamjeni valuta, kako će se uvođenje eura odraziti na kretanje kamatnih stopa odnosno cijenu zaduživanja građana, na našu mirovinsku štednju i cijene u trgovinama? O tim i ostalim za građane važnim pitanjima na konferenciji će govoriti Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte, Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, Dalibor Ćubela, zamjenik predsjednika uprave Zagrebačke banke, Dražen Čović, predsjednik Uprave Fine, Zoran Mitreski, predsjednik Uprave Konzuma, Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike i Kristijan Buk, predsjednik Uprave Allianz ZB. Pitanja je mnogo pa od poslovnih lidera i eksperata očekujemo i razmišljanja o tome donosi li ulazak u eurozonu povećani pritisak strane konkurencije na hrvatske financijske kompanije – banke i osiguravatelje? Može li uvođenje eura imati značajan utjecaj na bilance obaveznih mirovinskih fondova? Koji su realni rizici odricanja dijela monetarnog suvereniteta u situaciji kada pratimo dramatične promjene u međusobnom ‘plesu‘ velikih svjetskih valuta?

Tekst: Gojko Drljača, Anamaria Hanžek, Marina Klepo / Jutarnji list
Foto: Davor Pongračić  Cropix